Založ si blog

Pravé menovatele úspechu Slovana

Fantastický úspech nášho slovenského majstra Slovana Bratislava v aktuálnej Lige Majstrov je neuveriteľný, ale realitou. Nádhernou realitou. Touto cestou by som sa aj ja chcel poďakovať za všetkých, ktorí majú radi futbal, klubu ŠK Slovan – jeho staffu, hráčom, že dokázal slovenský futbal dostať na najvyššiu úroveň, do najkrajšej súťaže na svete.

Ale chcem sa podeliť o myšlienky, ktoré trošku dajú do rovnováhy obe strany spôsobu práce a v konečnom dôsledku hľadať pravého menovateľa úspechu Slovana.

Pred posledným zápasom kvalifikácie do hlavnej časti Ligy Majstrov sme mali možnosť počúvať, čítať, diskutovať o rozdielnych prístupoch a spôsoboch práce medzi slovenským a dánskym majstrom. Veľmi sa poukazovalo na to, aké rôzne pozície má realizačný tím dánskeho majstra Mitjylland, na rozdiel od nášho slovenského. A ako sa stáva u nás zvykom – po vojne je každý generál – poukazuje sa na to, ako sme dokázali poraziť klub so všetkými týmito vymoženosťami. Kto vie, ako by to bolo, keby to všetko dopadlo inak? Ale nejde mi vôbec o podpichovanie jednej alebo druhej strany.

Preto na úvod tejto úvahy by bolo dobre si povedať, resp. objasniť že úspech má viacero ciest. Jeden svetový futbalový manažér povedal, že čísla nevyhrávajú zápasy. No na druhej strane treba doplniť, že práve tento tréner – manažér si v predchádzajúcom roku do svojho realizačného tímu prijal 2 matematických analytikov na hľadanie súvislosti medzi číslami a výkonom. To, že sa dánsky majster rozhodol pracovať týmto spôsobom a prizvať si viacero špecialistov je jeden prístup práce vedenia klubu, je to spôsob akým chce dosiahnuť svoj cieľ. V jednej tlačovke, alebo v rozhovore pán tréner Weiss povedal veľmi velkú múdrosť, že tými analytikmi Slovana sú samotní tréneri, a to je tiež svojím spôsobom pozícia analytika, presnejšie povedané v tomto prípade rola. Čo tiež dáva zmysel. Čiže suma sumárom hovorí o tom, že obe strany majú svojich analytikov, akurát každá to robí iným zastúpením pracovnej pozície. A úprimne treba si možno uvedomiť, že aj ten Slovan nakoniec dorástol do stavu, kedy musí zvažovať rozhodujúce procesy ďaleko viac racionálnejšie ako v minulosti, a.k.a analyzovať. Nie je to len o srdci. Veď pri súčasnom výbere hráčov je to už naozaj o súhre rozhodnutí aj trénerského kolektívu, ako aj vedenia. Nie je to už len o bezhlavom a naivnom prijímaní ponúkaných hráčov z rôznych kútov sveta bez objektívneho skautingu, či „libosti“ šéfa. Tak ako sme mali predchádzajúce dva roky, keď sme počúvali, že sa budú robiť čistky v kabíne. Takže aj Slovan určite viac analyzuje. V taktike – určite analyzuje.

Chcem sa ale vrátiť k menovateľom úspechu. Tými skutočným rozdielmi tohto úspechu, ako povedal sám pán tréner na tlačovke, keď spomínal naivitu súpera (aby si ju dánsky analytici pozreli), sú skúsenosti hlavného trénera Vladimíra Weissa a kúsok šťastíčka. Tí, ktorí ste nikdy neboli v pozícii ako je tréner Weiss, len veľmi ťažko pochopíte, aký tlak je vyvinutý na vás a na samotných hráčov. Nakoľko tréner Weiss už túto skúsenosť zažil kvalifikačnom zápase Artmedie Petržalka s Celticom, v reprezentácii v zápase s Poľskom, tak mal obrovskú výhodu pred  trénerom dánskeho majstra. Určite sa snažil eliminovať psychický tlak, ktorý bol na hráčov. Možno nemali toľko analýz, čím tréner neprilieval veľa informácií, ktoré môžu hráčov skôr zahltiť, ako im pomocť. Cit, ktorý ma tréner na hráčov, na ich výber je ťažko zastupiteľný niekým iným, alebo menej skúseným a rovnako aj jeho pohľad na futbal, preto treba pochopiť to vyjadrenie naivity hry súpera. A na druhej strane si uvedomoval, aké krehké je zostavenie nominácie, keď spomenul v rozhovore Roberta Maka, že mu nedal priestor od úvodu, pretože vedel že ten zápas môže byť aj v predĺžení a každý jeho hráč potrebuje byť maximálne nastavený, s minimalizovaním tlaku a ochotou max. zabojovať za tím. Nepozeral sa slepo na analýzu na necitlivé čísla, ale vychádzal zo skúsenosti predchádzajúcich zápasov podobných situácii a jeho osobným vnímaním vzťahov kabíny. Vyšlo to. Druhý menovateľ, ktorý už len prispel k tomuto celému úspechu je šťastie. Bolo cítiť, že hráči si uvedomovali kvalitu súpera a verili do posledného chvíle. Vtedy sa musí k vám obrátiť a šťastie a to sa stalo. Keď si uvedomíte, ako padol 3. gól: že Barseghyan v tom malom priestore dostal priestor na to, aby mohol mať loptu pre seba a zakončiť spoza hráča je určite dávka šťastia, pretože by bolo veľmi náročné zopakovať túto hernú situáciu s takým istým výsledkom.

Možno sa mýlim, a možno to je pravda. Akokoľvek to je, tréner Weiss vybudoval tím, ktorý dosiahol vytúžený úspech Ligy Majstrov. Opätovne sa ale potvrdzuje, že dosiahnuť veľký úspech si vyžaduje čas a žiadny tréner nemá čarovný prútik – už ani Mourinho ho nemá – na to, aby okamžite dosiahol úspech. Je veľmi náročné pracovať s ľuďmi ktorí majú rôznu dynamiku športovej formy, zmeny nálad, zranení a ďalších externých vplyvov, ktoré vstupujú do trénerových plánov. Vedenie to musí chápať. A súhlasím s Fb statusom trénera Koníka, ktorý to hovorí jasne, kto stojí za úspechom Slovana. Tréner Weiss svoju prvú úlohu zvládol a určite stojí za celým týmto úspechom.

Avšak, román Ligy Majstrov nekončí, ale naopak otvára svoju ďalšiu kapitolu. Vo veľkej miere bude teraz na ťahu šéf klubu, ktorý buď pomôže trénerovi, alebo naopak môže svojimi myšlienkami, nápadmi priťažiť. Určite ale jedno otázkou, resp. mňa osobne zaujíma: ak realizačný tím Slovana videl rozlosovanie Ligy Majstrov, aké tými dostal a koľko času im budem musieť venovať na prípravu, ak tomu udržať krok a nepoľaviť vo vlastnej lige, stojí za zváženie či tých analytikov naozaj nebude potrebovať.? (rečnícka otázka)

 

Každopádne gratulujem p. Tréner.

 

Technický prístup vs. Taktický prístup vo futbale (časť 2. )

28.07.2017

V prvej časti som vám stručne vysvetlil rozdiely a podstatu dvoch princípov. V tejto časti sa spolu pozrieme, ako vyzerá tréning pri jednom alebo druhom prístupe a ako pracuje tréner pri jednom alebo druhom prístupe. Začneme s tradičným, technickým prístupom. Ako príklad tréningu s vybraným cieľom bude zdokonaľovanie útoku kolmou prihrávkou za obranu/medzi obrancom zo [...]

Technický prístup vs. Taktický prístup vo futbale (časť 1. )

16.07.2017

Blíži sa čas príprav futbalových družstiev do novej sezóny, resp. prípravy už začali. Vždy som pýtal akým spôsobom realizujeme my tréneri prípravu hráčov počas celého roka. Aký prístup má tréner? – štandardný ročný tréningový plán, v ktorom zadefinuje ciele a úlohy pre danú vekovú kategóriu. Plánovanie je najväčšia časť práce trénera, samozrejme [...]

Princíp postupnosti pri učení HČJ vo futbale

10.07.2017

V tomto článku by som sa chcel s vami podeliť o poznatky a ďalšie chápanie zásady postupnosti, ktorú by sme ako tréneri mali uplatňovať pri učení herných činností vo futbale. Táto problematika sa týka všetkých trénerov mládeže bez ohľadu na výkonnostnú kategóriu. Princíp postupnosti môžeme chápať rôzne. Nie je snahou hladať, či prezentovať presné znenie [...]

Rakúsky kancelár Karl Nehammer

Záplavy odplavili aj morálku? Rakúsky kancelár vyzval pre povodne na pauzu v kampani, ale sám v nej pokračoval

16.09.2024 21:21

Nehammer argumentoval, že treba všetku energiu a pozornosť sústrediť na zvládnutie prírodnej katastrofy a pomoc tým, ktorých zasiahla.

most, Čadca

Nebezpečná voda sa valila aj Čadcou. Živel tam ohrozoval mosty, firmy aj rodinné domy

16.09.2024 21:00

Podobné povodne boli v metropole Kysúc zaznamenané v roku 1997, no viacerí miestni tvrdia, že ani vtedy živel nespôsobil také škody, ako teraz.

Devínska Nová Ves, Povodeň, Bratislava

Zničené budovy, cesty aj polia. Koľko budú stáť opravy? Slovensko čaká, kým odznie povodňová vlna

16.09.2024 20:00

Najhoršie sú na tom okresy v Bratislavskom samosprávnom kraji (BSK), ktorý bude zatiaľ potrebovať na opravy takmer tri milióny eur. Trnavský kraj odhaduje škody na niekoľko desiatok tisíc eur.

Europarlament / Europoslanci /

Leyenová predstaví zloženie eurokomisie. V europarlamente si pripomenuli vyčíňanie povodní

16.09.2024 19:57

Europoslanci sa spolu s predstaviteľmi eurokomisie zúčastnia na kľúčovej rozprave o pripravenosti EÚ konať v prípade prírodných katastrof.

borax180

O športe, vzdelávaní a výchove......ku káve.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 5
Celková čítanosť: 26045x
Priemerná čítanosť článkov: 5209x

Autor blogu

Kategórie